fbpx

Terug naar het ‘Nieuwe’ normaal

Het is nu tijd voor verandering.

Vanaf vandaag gaan alle basisschoolkinderen weer volledige dagen naar school.
Niet meer om de dag of een dagdeel, maar weer terug naar het ‘nieuwe’ normaal.
Ook als moeder heb je zo weer iets meer van je eigen leven terug.
En zo is het weer ongeveer zoals was, met hier en daar wat aanpassingen.
Maar weet je ook nog hoe en wat je voelde tijdens de ‘corona crisis’?
Toen je opeens met je kinderen, je werk, en wellicht ook je partner, thuis kwam te zitten.
Je vrijheden zowel binnen- als buitenshuis werden beperkt.
Je geen afleidingen meer had, en er geen fysiek contact meer was met je sociale omgeving.
Je letterlijk even stil werd gezet.
Weet je nog wat en hoe jij je toen voelde?
De dingen in je leven die je graag anders wilde gaan doen?
Nu is de tijd! Tijd om stappen te ondernemen.

 

Mooie voornemens.

Ik heb in die periode vrouwen gesproken die zeiden: “Na deze periode ga ik het écht anders doen?”

  • Ik wil meer tijd voor mezelf.
  • Ik wil niet meer de stress ervaren van een drukke baan, een huishouden.en een druk sociaal leven.
  • Ik wil al die ballen niet meer in de lucht houden.
  • Ik weet nu écht dat ik het anders wil.
  • Ik weet alleen nog niet wat, maar dat komt wel na de crisis.
  • Ik wil niet meer terug naar mijn oude leven.
  • Ik weet eigenlijk helemaal niet hoe ik dat al die tijd heb volgehouden.
Kortom allemaal mooie voornemens

 

Excuses om het NU toch niet te doen.

Maar nu de intelligente lock-down alweer even achter ons lijkt te liggen. We steeds meer vrijheden (aangepast) terugkrijgen, de kinderen weer naar school gaan, sociaal contact weer mogelijk is. Is het straks van de corona crisis NU, dit moment.
Maar NU is er weer een nieuwe straks.

En zo verschuiven onze plannen steeds verder door de tijd. Je wilt het wel anders, alleen “Wanneer“? En “Hoe“? Ja, dat is de grote vraag.
Want er komt steeds weer een andere reden om het NU (toch) niet te doen.
De zomervakantie komt eraan, in het najaar, laten we hopen van niet, komt er misschien wel een 2e coronagolf. En ga zo maar door.

Het gevolg, we doen niets. We ondernemen geen actie, maken geen plannen en het leven kabbelt voort. En zo nemen we geen besluit. En geen besluit nemen, en wachten op het juiste moment, is ook een besluit. Alleen is dat het besluit wat jou NU gaat helpen?

Want is het NU echt niet DE TIJD om de regie over je eigen leven te nemen. Te gaan doen wat jij leuk vindt en op jouw voorwaarden? Ook al weet je misschien nog niet hoe dat eruitziet. Want wanneer is het dan wel jouw tijd?

En hoe waar zijn de redenen die je tegenhouden?
En hoe zou het voor je zijn als je zou beslissen dat het nu wel jouw tijd is! Om dat te gaan doen war je zo naar verlangt!

Nu is de tijd! Wacht niet

Doen is erger dan het niet-doen

Het blijkt dat we ons vaak verantwoordelijker voelen voor de dingen die we wél doen, dan de dingen die we niet doen.  Zo las ik afgelopen weekend in een column van De Omdenkers. Zij beschreven het volgende trolley-gedachtenexperiment: stel, er stormt een tram op vijf mensen af. Door een hendel over te halen, kun jij de tram naar een ander spoor leiden, waar één persoon staat. Je kunt dus vijf mensen redden door één persoon te laten sterven. Wat doe je?

Onderzoek leert dat de meeste mensen niets doen. Mensen laten liever vijf mensen doodgaan door niets te doen, dan dat ze iets doen waardoor één mens doodgaat. Doen is erger dan het niet-doen

En door niet te doen, glijdt de tijd en je leven voorbij.
Elke dag wordt je leven korter.

 

Zo lekker vertrouwd.

Weet dat wanneer jij geen keuze maakt en in actie komt, er niets verandert en alles bij het oude blijft. En het gevoel diep vanbinnen, dat het anders moet, blijft aanwezig. Het is net die bal die je uit alle macht onder water probeert te houden. Maar het kost steeds meer kracht om de bal onder water te houden.

En ik weet als geen ander dat bij het oude blijven zo lekker vertrouwd voelt. Ik heb dat ook heel lang proberen vol te houden. Bin there, done that. Want laat het duidelijk zijn, ik weet exact hoe het voelt om iets niet te doen. Steeds maar weer de actie(s) voor je uit te schuiven. En NU niet het moment te laten zijn. Want ja, wat als…..

En zelfs nu, nu ik al een aantal jaren keuzes maak vanuit mijn hart. Keuzes maak die bij mij passen. Waak ik voor de momenten dat ik weer op mijn oude vertrouwde ‘snelweg’ zit de weg van mijn ego, mijn hoofd. En de landweg van mijn hart, mijn gevoel met kasseien en hobbels en bobbels verlaat.

Want het is niet altijd fijn op de nieuwe weg. Het is onbekend, onwennig, onzeker soms ook. Dat wat je weet laat je achter voor het onbekende. Maar ik weet wel dat ik veel gelukkiger ben wanneer ik niet op de snelweg maar op de landweg van het leven zit. De uitzichten zijn veel mooier. Ik kan genieten onderweg en het brengt me op plekken die mijn leven zoveel mooier maken. En als het niet de juiste weg blijkt te zijn, kies ik weer voor een andere afslag.

 

Je weet het! Nu is de tijd.

Je weet het allang, er is geen beter moment dan NU.

Wanneer je NU weet wat je anders wilt doen. Doe het dan NU. Nu is de tijd.
En als je het NU nog niet weet, ga er dan serieus mee aan de slag. Wat het dan wel is wat je wilt? Want alle antwoorden zitten in jezelf. Je moet er alleen naar willen luisteren. Door te voelen in plaats je te laten leiden door je hoofd met zijn praktische en beperkende gedachten. Ga schrijven, maak een moodboard of ga op een andere creatieve manier aan de slag. Dat is een goede manier om bij je gevoel te komen en je hoofd even rust te gunnen.

Stel jezelf de vraag als niet nu wanneer dan wel?

Als ik toen dit…., dan had ik nu dat…

Want het zou toch ontzettend spijtig zijn als je straks terugkijkt op je leven en het een verhaal is van Als ik toen dit,  dan had ik nu….
Dat is toch niet wat je écht wilt?

Dus waarvoor is het NU echt de tijd?
Wat zou je heel graag willen veranderen?

En weet dat het niet groots hoeft te zijn.
Het mag ook iets kleins zijn. Maar ga het doen!

Ook als is het spannend.
Laat dat gevoel los en focus je op het gevoel wat het je oplevert als je het gaat doen. Kom in actie. Het leven is te kostbaar. En spijt hebben van dingen is het vervelendste gevoel wat er is. Het laat je niet los….

 

Is het nu jou tijd?

Vond je dit artikel waardevol? Dan heb ik nog meer voor jou. Klik hier en maak een vrijblijvend een afspraak voor een gratis Inspiratiegesprek waarin jij helderheid krijgt in jouw volgende stap.

 

Be your own UNIQUE self, and shine!

Deel je reactie hieronder, dat zou ik super leuk vinden!

 

Monique Hauwert is de oprichter van www.unique.mom;, een praktijk voor persoonlijke ontwikkeling voor ambitieuze moeders om vanuit rust en vertrouwen de regie over hun eigen leven weer in handen te nemen. Klik hier om haar gratis e-book ‘3 tips voor meer rust en ontspanning zonder schuldgevoel’ te downloaden.

Maak contact met Monique op Facebook en Instagram of LinkedIn!

Klik hier voor meer van Monique Hauwert